Mama, I’m coming home / Untitled Black

En timme innan föreställningen fick vi en liten introduktion om föreställningen av Cecilia Selander-Moss, som är planerings- och projektkoordinator för danskompaniet.

Nypremiären av Hemland? är en del av förra årets tema Hemland och riskzoner. (Den här säsongen är temat Mind and spirit ). Tanken med olika teman är att det ska gå en röd tråd genom föreställningarna. I Operans danskompani är det 18 olika nationaliteter. Det är intressant då man kommer till ämnena hem, tillhörighet och utanförskap. För dansare är det en del av jobbet att flytta runt och de söker sig dit jobb, koreografer och andra dansare finns. Lämnar man sitt hem när man reser eller tar man det med sig? Sitter det inne i kroppen eller är det en viss omgivning? Vad är hem för dig?

Mama, I’m coming home, har fått sin titel från en av Ozzy Orbournes låtar. Verket är koreograferat av Guy Weizman som jobbar tillsammans med sin partner Roni Haver. Mycket känslor, våld och klichéer kännetecknar hans verk, totalt politiskt inkorrekt och samtidigt bistert seriöst. Man kan välja att gå in på det djupa eller bara se det hela som en fantastisk show. Det finns ett liveband på scenen som står för musiken, med nyskrivna texter blandat med gamla rocklåtar. Med temat passade det alldeles utmärkt att spela på t ex en cykel, då bandet ska se ut som de har förlorat alla sina instrument och fått plocka upp något annat att spela på längs vägen. Detta skapar nya klanger och lite skruvade melodier, men man känner ändå igen låtarna.8073494880_jpg_522x282_upscale_max_q85

Untitled Black, som är det andra verket koreograferat av Sharon Eyal och Gai Behar, är totalt annorlunda. De har jobbat mycket med en stil som heter Gaga för att få fram rätt känsla i rörelserna. En metod som hjälper dansarna att röra sig på ett speciellt sätt. Gaga ser dock helt annorlunda ut mot Sharons koreografi, men har varit till stor hjälp. Dansen är sensuell och laddad med energi och dansarna ser ut som utomjordiska varelser när de rör sig över scenen. Den elektroniska musiken är specialskriven och spelas live av DJ Ori Lichtiks. Ett maffigt verk som man nästan hamnar i trans av att se. wk9v5g4vtr7oijaazzii

Skillnaden från förra året då Hemland? visades är att det nu bara är Göteborgsoperans danskompani som dansar, tidigare var även andra dansare från andra håll med.

På Göteborgsoperans hemsida kan ni hitta mer info om Hemland?,se små filmklipp på dansverken samt intervjuer med koreograferna. http://sv.opera.se/forestallningar/hemland-2013-2014/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s