Bara en piruett

Alla dansare har ett starkt område, man brukar ganska snabbt se vem som är gladare i hopp och vem som är gladare i piruetter. Jag snurrar hellre än hoppar, jag har lättare för det och ni håller säkert med om att det är betydligt roligare att öva på något man har lättare för än något svårt. Innan jul hade jag en riktigt bra piruettperiod, då tre varv kändes lika lätt som ett. En kväll när jag stod och lagade mat och som det alltid hör till – dansa runt lite i köket – drog jag till med fem varv… Sen efter jul har jag tappat det lite och jag är medveten om att mitt fokus inte har varit på topp sen vi började. Mina tankar svävar iväg och har inte samma koncentration som jag brukar ha. Mycket ligger i vägen för mig och jag måste hitta ett sätt att ta mig tillbaka.

Vår lärare i balett gav oss ett tips att måla upp våra mål på ett stort papper. Inte bara skriva utan skapa en helhetsbild och på så sätt se hur vägen mot målet ser ut. Bryta ner målet i mindre och mindre delar och sedan jobba från grunden och uppåt. Så jag satte mig och målade upp min målbild av grymma piruetter och kom på att det inte är så lite heller som ska klicka på bara några sekunder. Kroppens placering ska vara exakt och om du står eller faller hänger på millimeter. Preparationen, plién, trycket från golvet, ståbenet, relevén, passén, foten vid knät, utåtvridningen, bäckenets placering, stark mage, stark rygg, andningen, axlarna, armarna, tummarna in, spotten, fokus, rätt kraft, lyftet, landningen… och jag har säkert glömt någonting nu. Dessutom ska du vara lugn i sinnet. Men när allting klickar samtidigt och man bara svävar runt där uppe utan att behöva tänka.. Kan inte beskriva den känslan, det är magiskt och helt klart värt att kämpa för att få känna så igen.

I’m thinking about pirouettes and how many parts that have to work together in just a few seconds. Perfect placement of all body parts and just by placing your thumbs right can make a big difference. I love to spin and before christmas my pirouettes were really good. Three turns where as easy as one. But now it doesn’t work because I have too many distractions in my head and I have to go back and build from scratch and get all the parts together again. It’s worth it, because when you nail it and just floating around up there and spinning, it’s the best feeling ever.
piruett

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s