Spirit

För första gången någonsin visas dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara tillsammans. Två stora namn inom den moderna dansen som tillsammans med Göteborgsoperans Danskompani har skapat föreställningen Spirit. Nya verk med nyskriven musik och spännande scenografi. Världspremiär den 8 mars.

Noetic av Sidi Larbi Cherkaoui

Larbi är koreograf med både den marockanska och den centraleuropeiska kulturen bakom sig och har fått ett stort internationellt genomslag. Han har skapat Noetic där människans strukturer och regler utforskas och längtan efter att göra sig fri från dessa regler och upptäcka sin inre, medfödda kunskap. Ordet Noetic kommer från det grekiska ordet noetikos, som betyder ”inre kunskap”.

A unique performance with two of the absolute masters of contemporary dance. The choreographers Sidi Larbi Cherkaoui and Saburo Teshigawara are working with Göteborgsoperans Dance company and new music.

Noetic by Sidi Larbi Cherkaoui is about how humans follow their structures and rules and strives to break free from that to discover their inner knowledge. The word noetic comes from the greek word noetikos which means ”inner knowledge”.

"Noetic" Koreografi av Sidi Larbi CherkaouiDansarnas mönster över scenen för tankarna på hur t ex människor rör sig över en stor gata, efter strukturer och uppsatta regler. Larbi menar att vi rör oss som en organism och han vill visa publiken hur vi skapar struktur för och åt varandra. Rörelserna växlas mellan mekaniska, flödande och klassiska. Verkligheten byggs, förändras och rivs.

How the dancers moves around on the stage can be compared with how we move across the street, following rules and structures. We move as one organism and Larbi wants to show us how we create structure for others and for ourselves.
1669980_437846342984364_828831954_oSkulptören Antony Gormley har skapat de metallstänger, en spännande scenografi, som används under hela verket och byggs ihop på olika sätt samt skapar mönster på golvet. Med scenografin skapas individuella och kollektiva rörelser bland dansarna.

The sculptor Antony Gormley has created these metallic sticks for Noetic, that the dancers use during the whole piece by placing them on the floor in different patterns and build different shapes. It creates both individual and collective movements among the dancers.
"Noetic" Koreografi av Sidi Larbi Cherkaoui Larbi har jobbat tillsammans med den polske kompositören Szymon Brzóska som har skrivit ny musik till Noetic, som framförs av Göteborgsoperans Orkester, sångerskan Miriam Andresén och den japanske slagverkaren Shogo Yoshii.

Szymon Brzóska has composed new music for Noetic which is performed by The Göteborg Opera Orchestra, the soloist Miriam Andresén and the japanese percussionist Shogo Yoshii.
1658339_437846339651031_360751334_o

Metamorphosis by Saburo Teshigawara

Teshigawaras verk handlar om förändringar, att vi förändras konstant varje dag och att livet inte är stabilt eller fixerat. Han har hämtat inspiration från Kafkas romaner och dansen är fylld med smärta och skönhet. Fokus ligger på kroppens ständiga förändring, hur cellerna förnyas – metamorfosen. ”Livet är balans i rörelse”.

This piece is about changes. We constantly change every day and life is never stable or fixed. Our cells renewal – Metamorphosis. ”Life is balance in motion”. It’s inspired by Kafka’s novels and it’s an art work filled with pain and breathtaking beauty.

"Metamorphosis" Koreografi av Saburo ThesigawaraSom det första verket handlar också Metamorphosis om att kontrollera och att kontrolleras. Teshigawara föredrar att jobba med andning framför att räkna i musiken, då det blir mer levande och man kan fånga rätt ögonblick genom andningen. I speciellt en del av verket framgår det tydligt att dansarna endast känner in varandra och använder sig av just andningen.

This piece is also about having the control and losing it. Teshigawara prefer to work with breathing, more than counting because it makes the dance more alive and you can catch the right moments. Especially in one part when the dancers lie on the floor and they only have breathing as a help to sense each other.

1980149_437846306317701_755724224_oTim Wright har komponerat musiken och på scen finns även Göteborgsoperans kör med som framför några klassiska stycken mellan de elektroniska.

The electronic music is composed by Tim Wright and The Göteborg Opera Chorus perform classical pieces on the stage behind the dancers.
1939963_437846299651035_1030561468_o "Metamorphosis" Koreografi av Saburo Thesigawara

"Metamorphosis" Koreografi av Saburo Thesigawara "Metamorphosis" Koreografi av Saburo ThesigawaraFoto: Bengt Wanselius, bilderna är lånade från Opera.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s