Sluta analysera!

För ett tag sen hade vi en kostföreläsning i skolan och det satte igång en hel del tankar i mig om hur jag ser på mat, kostråd och hur jag själv väljer att äta. Vad jag tycker är vettigt och vad som jag anser vara helt galet. Jag börjar komma till den punkt då jag har samlat tankarna och tänkte dela med mig av dem. 

Ända sedan barnsben har mina matvanor ifrågasatts. Jag växte upp som vegetarian, med undantag av att jag åt fisk och skaldjur. Både vänner och deras föräldrar förstod inte varför man skulle skippa kött. För mig var det helt i sin ordning men ganska snabbt innebar det problem för andra när jag skulle bli bjuden på mat. Jag kunde ju inte äta allt som serverades. Det blev ofta sås och potatis eller bara pasta med ketchup, för vegetariskt var ju kaninmat. Sen kom världen ifatt och idag är vegetariskt något som man rekommenderar för både barn och vuxna. Man har förstått att det går att leva så.

Idag läggs i princip all fokus på hur vi ser ut, vad vi äter, hur vi äter och att vi bara får unna oss när vi förtjänar det. Det ena efter det andra bantningstipset eller kostrådet hälls över oss som en enda röra och det är nästan omöjligt att tvätta bort dem från sina tankar. Kropps- och hälsoidealen krockar konstant och det enda sättet är egentligen att utgå från sig själv. Som i alla lägen och det är för mig självklart! Vi fortsätter att hela tiden jämföra oss med andra, även om det är helt omöjligt då vi är totalt olika och har helt olika förutsättningar. Alla kan inte köra samma bantningskur och få samma resultat, alla kan inte träna på samma sätt och få samma resultat. Vi tappar och lägger på oss muskler och fett i helt olika mängd och takt och trots allt det här ska vi ändå jämföra oss. Enough!

Jag får ofta kommentaren: ”du kan ju äta precis vad du vill och inte gå upp i vikt!”…. Det här gör mig förbannad! I grunden har jag en bra ämnesomsättning och har lätt för att bygga muskler, MEN jag tränar fortfarande som en elitidrottare och kanske gör den träningen lite påverkan i det hela? Och om jag istället hade slutat träna helt och bara levt på skräpmat inte fan hade jag hållit formen då! Jag äter nyttig och allsidig kost i grunden. Jag äter när jag är hungrig, jag äter bra mat. Aldrig färdigrätter och väldigt sällan skräpmat och läsk. Jag unnar mig godis på helgerna och en fika då och då. Jag unnar mig för att jag mår bra av det och ångrar mig aldrig efter. Jag njuter helt och fullt.

Men vissa dagar är jag bara inte sugen och om jag blir bjuden på något sött och tackar nej får jag kommentaren: ” Bantar du?” eller samma kommentar som innan. Kan jag inte bara få vara ifred? Äta, unna eller inte äta eller unna mig beroende på vad min kropp säger utan alla ska analysera det?

Sen kommer vi till det här med kosttillskott som man äter för att man inte lyckas få i sig allt genom den vanliga kosten eller en del som verkar äta det istället för mat (?!). Mitt mål med min kost är att få i mig allt jag behöver genom vanlig mat och att jag till slut ska kunna skippa kosttillskotten. Än är jag inte där men jobbar för att komma dit. Jag vill ta bort äckliga tillsatser som min kropp inte gillar. När jag är klar med studiemedel och har min lön vill jag lägga de där extra kronorna på ekologiskt. Jag vill äta vettig och bra mat. Jag vill också unna mig. Ibland är det en stor godispåse och ibland är det en äggmacka, något som jag är extra sugen på. Min kropp ser ut som den gör och jag är inte alltid så nöjd med den. Men jag är frisk, jag är hel, jag kan välja att äta det jag mår bra av och då mår jag bra.

Slutsatsen av det här. Ät lagom av allt och släpp analysen före och efter varje måltid. Ibland är det en sallad kroppen vill ha och ibland kan en burgare på Max vara himla gott. Så njut av det! Och lägg ner tankarna på att ”det här är jag värd nu efter träningen” eller ”efter det här måste jag ut och springa för annars kommer de där extra kilona”. Unna dig bara för att du vill eller låt bli för att du inte känner för det. Sluta bara att göra mat till något slags pris. Oavsett träning eller stillasittande, vi behöver äta! Så ät för kroppen och för att hjärnan ska fungera och unna dig för själen. Sen kan du träna mer eller mindre eller inte alls beroende på vad du känner för, men ta för guds skull inte det valet beroende på vad du har ätit. Det är då det faller.

Annonser

5 reaktioner på ”Sluta analysera!

  1. Så himla bra skrivet!!!
    Själv är jag så 50/50 på hela den här träningsgrejen. Jag vill äta och träna bra (kanske träna ännu hårdare) för att se resultat, men samtidigt tänker jag att ”för fan, man lever en gång och då kan jag väl få äta vad jag vill och unna mig när jag känner för det”, när jag ändå tränar så mycket som jag gör till vardags. Jobbigt att vara mitt emellan i tankarna, och jag vet inte riktigt i vilken riktning jag ska gå. Hehe! Antingen träna röven av mig och äta ”strikt” eller bara njuta i allmänhet av allt gott man kan äta. Skulle nog inte kunna leva på proteinpannkakor och kvarg livet ut.. Tacka vetja smörgåååååås!! :D

  2. Precis som du skriver tycker jag inte att vi borde följa endast ett sätt att träna eller äta eftersom vi alla är olika. Dock tror jag personligen det är svårt att sluta tänka på sitt utseende och det en själv äter samt hur det påverkar kroppen. Jag tror vi alla behöver hitta varför vi tränar, och det måste vara något djupare än det som är ytligt. Nu vet jag inte varför du tränar, men jag tränar dels för att vara stark för andra och dels för att hålla. Jag vill kunna använda min styrka, fysisk som mental, när den väl behövs och de i min omgivning inte klarar av en utmaning på egen hand. Jag vill även kunna träna hela livet. Visserligen kommer jag inte att vara lika stark när jag är 60 som jag är nu, men jag vill fortfarande kunna röra på mig.

    Väldigt bra skrivet, fortsätt så! :)

    • Absolut! Målet och motivationen är ju avgörande för hur resultatet blir! Jag skrev ett svar om varför jag tränar, men det blev så långt så det får helt enkelt bli ett helt inlägg om det :)

  3. Ping: Varför tränar jag som jag gör? | Moa Sobelius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s