Varför tränar jag som jag gör?

Jag skrev ett inlägg om min syn på kost och träning för ca två veckor sen -> Sluta analysera! Där jag reflekterar kring kostråd, bantning, hälsa- & kroppsideal. Jag fick en kommentar på det här inlägget och frågan varför jag tränar som jag gör dök upp. Jag insåg ganska snabbt att det skulle bli ett väldigt långt svar, så jag beslöt mig för att skriva ett inlägg om det:

Varför tränar jag som jag gör?

Dans är ju min träning och de övningar jag gör i och med det är för att jag ska kunna uttrycka mig i dansen som jag vill. Stärka kroppen så att den klarar av alla fysiska OCH psykiska utmaningar och belastningar. Det är inte bara när jag är i danssalen som jag fokuserar på mitt mål. Jag lägger om mina sovvanor för att vara så utvilad som möjligt inför dansen, äter ordentligt för att orka, gör meditation, avslappning och rehab utöver skolan för att låta kroppen återhämta sig. Jag har valt att skippa alkohol för att jag vet hur det påverkar kroppen när jag tränar så mycket och att det skulle hindra mig från att nå mitt mål. Mitt mål: Att bli en professionell dansare.

Dans är för mig träning på en annan nivå än det vanliga, det är en konst. Inte står man och uttrycker känslor på det sättet när man springer i skogen eller står på gymmet. Där har man oftast ett annat mål med träningen. Som mitt favoritcitat: ”It takes an athlete to dance, but an artist to be a dancer”.

Att jag dansar har ingenting att göra med mitt utseende. Att jag får en tränad kropp kommer med på köpet. För mig handlar det om att jag ska dansa för att jag brinner för det så mycket. Jag får en kroppskontroll och en medvetenhet som jag inte tror man kan få på samma sätt någon annan stans. Dans utvecklar min personlighet.

Oavsett vad vi tränar så är målet och motivationen avgörande för hur resultatet blir. Vet du inte varför eller inte strävar efter något mål, så kanske du ska stanna upp och tänka/känna efter. Tränar du på det sättet för att någon annan har sagt att det är så man ska göra, då är det dags att byta spår. Om du inte finner det helt perfekt för dig såklart. För det är det absolut viktigaste, att du själv vill det och att du kan hitta motivationen till det, då är det bara att köra på. Jag hade turen att mitt största intresse och val av yrke också blev min träning. Jag behöver inte tänka på att träna efter skolan eller jobbet, det kommer alltid ingå där. Jag ser det heller inte som ett ”träningspass” när jag går till danssalen. För mig är det så mycket mer – det är min passion. Att dansa: använda kroppen och mina känslor på samma gång är något av det häftigaste jag vet. Jag lägger inte mycket tankar på vad vågen säger utan istället ligger mitt fokus på hur jag ska stärka min kropp för att bli en ännu bättre dansare. Mitt mål går bortanför min kroppstyp, för så länge jag har en fungerande och välmående kropp och kan dansa så är jag lycklig.

34c28fa72242903bf7a66ab1ade1b76c

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s