Få pengarna att räcka till

Var inne i matbutiken och handlade tidigare idag och gick omkring och plockade på mig det vanliga (som sen jag flyttade hemifrån blev det vanliga). Som student är det första jag tittar på priset, av den anledningen att pengarna måste räcka till, men samtidigt kan jag inte köpa vad som helst heller. Mat är för mig som tränar såpass mycket det viktigaste och det som jag gärna lägger lite extra pengar på. I min månadsbudget lägger jag undan 2000-2500kr till mat och i och med min träning har jag blivit mer medveten om vad jag köper för produkter. Vad det är för märke, var det kommer ifrån och hur mycket onödiga ämnen och tillsatser det är i. Ska man hålla sig till studentalternativen är det pinsamt vad vanliga matbutiker erbjuder.

Jag är ju väldigt glad i min gröt till frukost och brukar ha lingonsylt på. När jag kommer till sylthyllan så finns det ganska mycket att välja på. Men när jag väl tittar närmare på innehållet i allt kan jag konstatera att det är 80% ren skit som jag inte alls vill ha i mig. Alla möjliga sorters E-ämnen, konserveringsmedel och sötningsmedel. Den burken jag vill köpa är ekologisk, KRAV-märkt och kostar över 50 spänn.. I det ögonblicket blir jag väldigt sugen på att gå ut i skogen, plocka flera kilon med lingon och koka min egna jävla sylt!

Jag är uppväxt med KRAV, fairtrade och ekologiskt. Min familj har haft kontakt med ekologiska gårdar där vi har köpt bland annat ägg och den här sylten på bilden ifrån. Det är något jag är van vid och trivs med och det var jobbigt att inse att mina pengar inte räckte till när jag flyttade hemifrån och började på min utbildning. Och jag tycker det är så synd att det bästa (i det här fallet) ska vara det dyraste. Inte alltid, men oftast är det så. Jag köper ekologiska bananer, mjölk och ägg ibland när jag kan. Men de extra kronorna blir en hel del i längden och särskilt om jag ska köpa allt ekologiskt. Den dagen jag har stadig inkomst, ska jag köpa så mycket ekologiskt jag bara kan. För mig är det viktigt och det får mig att må bra både i magen och i sinnet.

Varför handlar det oftast om att tjäna pengar på sktiprodukter? Varför inte bara göra något vettigt från början?20140602-184342-67422002.jpg

Annonser

En reaktion på ”Få pengarna att räcka till

  1. En föreläsare jag hade för några pr sedan sa en sak om ekologiskt som fick mig att börja köpa mer trots att det ibland känns lite att lägga de där extra kronorna. Hon menade att om fler och fler börjar köpa ekologiskt så kommer priserna att gå ner så småningom, hon är forskare inom konsumtion och hållbarhet så det känns som hon borde veta vad hon pratar om. Så vi får fortsätta att dra våra strån till den ekologiska stacken och påverka andra på vägen. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s