När kan man börja dansa?

Jag fick några frågor från en 12-årig tjej som undrade lite över när man kan börja dansa, om ens längd och ålder spelar roll och förstod på henne att hon kanske inte hade så mycket stöd hemifrån. Och det här har satt igång mina tankar ganska mycket nu och tänkte att det helt enkelt får ett eget inlägg!

Av att ha växt upp i en liten stad har jag även stött på en ganska skeptisk syn på dans som yrke, men det handlar alltid om okunskap. Visst stämmer ryktena om att det är svårt att få jobb som dansare direkt efter utbildning, men det är långt ifrån omöjligt, för en mängd människor har ju lyckats?! Och alla andra ”vanliga” jobb är väl inte alltid skitenkla heller? Och när man väl tänker efter, är inte det viktigaste att man brinner för det man gör? Att bli pushad av sin familj eller påverkad av vänner och andra att följa strömmen för att det ska ta en till framgång i form av inkomst är såklart en väg man kan gå. Men jag ser mitt yrke som en framgång i kunskap och jag säger det igen, men jag hade aldrig kommit så här långt med mig själv om det inte vore för dansen. Och handlar det om att göra personerna runt dig lyckliga eller är det du som ska vara lycklig?

Min familj stöttar mig enormt mycket i det jag gör och de oroar sig inte ett dugg för min framtid. Så jag har kanske inte så mycket erfarenhet av den typ av fight med mamma eller pappa, det har alltid varit en självklarhet både för dem och för mig att jag ska göra det jag vill göra. Men vad jag har förstått genom vänner är att familjen inte alltid står bakom en och  det blir helt säkert ett mycket tyngre lass att dra själv. Men det är värt att stå på sig och annars försöka leta stöd från andra håll, allt från vänner, lärare till ungdomsmottagningen och det brukar finnas stöd för ungdomar i varje kommun.

Det är aldrig för sent att börja dansa och man väljer själv vilken nivå man vill lägga det på. Det kan vara allt från en klass i veckan till varje dag, men det viktigaste är att du känner att det ger dig någonting. Om det inte är något du vill satsa på som yrke så dansa för att det är kul, härligt eller ett roligare sätt att träna. Men det är aldrig fel att testa och det är verkligen aldrig för sent att börja. Ålder? Längd? Vikt? Humör? Personlighet? Klädstil? Familj? Det spelar ingen roll, det enda som betyder något är att du vill!

Jag började dansa själv när jag var 12 år och innan dess var det ridning som gällde. När jag väl började dansa kunde jag inte sluta och har sen dess bara ökat antal klasser och dansen har tagit mig vidare till nya platser. Jag har lärt känna en mängd nya härliga människor som jag aldrig skulle ha träffat och jag blir mörkrädd vid tanken på var jag hade varit idag utan dansen. När det var dags att söka till Balettakademien förstod jag att många andra i min ålder hade dansat sen de var fyra år. Men ganska snabbt förstod jag också att antal år inte är avgörande, det är hur man väljer att jobba, kämpa varje dag och ständigt våga utmana sig själv som kommer ta en långt. I min klass på balettakademien kommer vi alla från olika bakgrunder med många olika erfarenheter och ändå passar alla in. Och alla har något att komma med, sig själv och någonting som jag verkligen har lärt mig under ilYoung perioden är att man vinner så mycket mer på att våga stå upp för sig själv, vara ärlig och vara sig själv. Det är när man låtsas, ändrar och gömmer sig som man fastnar och förlorar. Våga stick ut på ditt sätt och våga stå för dina drömmar, det kommer ta dig längst oavsett vad du väljer för väg att gå.

Ni får mer än gärna höra av er på min mejl moasobelius.blogg@gmail.com eller kommentera här om ni undrar över något eller bara vill berätta eller diskutera.

1172763_10153128876285182_1448809023_o

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s